Hoppa till innehåll
03 Juni 2021

Layke Analytics automatiserar matchningsprocessen

Samarbetet med JobTech Development har haft stor betydelse för startup-bolaget Layke Analytics, som erbjuder en lösning för intelligent screening av CV:n.

"Det har lagt grunden och hjälpt oss otroligt mycket. Framför allt har det gett oss en betydligt kortare uppstartssträcka jämfört med om vi skulle ha utvecklat allt själva.", säger Anna Rapp, vd.

Layke Analytics erbjuder en AI-lösning som automatiserar urvals- och matchningsprocessen vid rekryteringar. Med sin algoritm kan lösningen läsa, tolka och analysera CV:n och därmed avgöra om kandidat är relevant för ett jobb, något som vanligtvis är en tidskrävande process. Bolaget vänder sig primärt till rekryterings- och bemanningsföretag samt HR-avdelningar.

Anna Rapp, VD på Layke Analytics Anna Rapp, VD på Layke Analytics

"Att snabbt bedöma om en kandidat är relevant för ett jobb är en utmaning. Det kräver att man har koll på alla yrken, befattningar och branschrelaterade termer som finns på marknaden. Dessutom förväntas rekryterare göra en objektiv bedömning utan inslag av personliga värderingar, och även där kan det finnas utmaningar. Därför ser vi att en automatiserad lösning kan underlätta rekryteringsprocessen på många sätt.", berättar Anna Rapp.

Utvecklingsteamet på Layke Analytics har använt tre av de API:er som finns tillgängliga på JobTech Development-plattformen. JobAd Enrichments används för att ta ut kravprofilen ur en jobbannons då API:et kan identifiera nyckelinformation och utesluta det som är irrelevant. JobSearch används för ”omvänd matchning”, då man utgår från ett CV och ska hitta jobb som passar kandidaten. Historiska annonser används för att träna den språkmodell som matchningsalgoritmen använder sig av.

"En förutsättning för att kunna bygga en bra språkmodell är att man har relevant data, och där har API:erna spelat en betydande roll för oss. Den stora datamängden som vi har fått tillgång till är ett superrelevant underlag för oss, och eftersom den spänner över flera olika branscher kan vi applicera den på alla yrkesområden."

Att få fri tillgång till stora datamängder och smarta tekniska lösningar har gett bolaget, som startade 2020, en rejäl skjuts ut på marknaden.

"Utan API:erna hade vi inte kunnat ta fram vår produkt så snabbt som vi har gjort. Det hade tagit oss lång tid att utveckla dem själva och vi hade behövt gå till många olika datakällor”, säger Anna Rapp och fortsätter: ”Som start up har man inte hur mycket tid och pengar som helst. Det är viktigt att komma igång med kundcase i ett tidigt skede, och det gör stor skillnad om man kan komma igång på tre månader istället för nio."

Samarbetet med JobTech Development och Arbetsförmedlingen har även varit en fördel i kommunikationen med kunderna, förklarar Layke Analytics vd.

"Att använda öppna data från en myndighet stärker trovärdigheten i vår produkt. Det skapar ett förtroende som betyder jättemycket för oss."

Vad tänker du om att myndigheter och privata aktörer på arbetsmarknaden samverkar och delar data på det sätt som sker inom ramen för JobTech Development? "Jag var positivt överraskad över att Arbetsförmedlingen erbjöd det här. Vilken möjlighet! Vi ser gärna att fler myndigheter och privata bolag jobbar på det sättet. Det hade varit en verklig uppsida för oss och många andra startup-bolag."

Om ni fick önska fritt, vilken typ av öppna data eller tekniska lösningar skulle ni vilja ha tillgång till, utöver det ni redan använder? "Högst upp på vår önskelista är JobAd Enrichments på engelska. Även om svenska är det språk som talas på de flesta arbetsplatser är engelska otroligt vanligt på CV:n, så det skulle kunna få väldigt stor betydelse för oss. Vi skulle också önska en taxonomi över branscher och företagsnamn."